A Merkúr találkozása a Szaturnusszal és a Plútóval

2019.01.15

A Nap után a Merkúr is áthalad a Szaturnusz-Plútó-holdcsomók által kijelölt "akadálypályán". A Merkúr semleges planéta, így átveszi a vele együttálló bolygók jellegzetességeit. Ez a konstelláció a figyelmünket azokra a főbb dolgokra irányítja amivel most foglalkoznunk kell. Mindez hozhatja bizonyos folyamatok lezárását, megakadását, vagy újabbak elkezdését. A lényeg, hogy ezek a napok komoly kihívások elé állíthatnak, jelezhet mentális nyugtalanságot, esetleg elégedetlenséget a meglévő helyzettel. Bizonyos ügyeknek határt kell szabni, hogy a későbbiekben elkerüljük a csalódásokat.

Kommunikációs kihívások

A Merkúr jelenleg egy nehezített bolygóállásban van a Szaturnusz és a Plútó között, és az utóbbival való együttálláshoz közeledve erőteljes megnyilvánulásokra, szélsőséges reakciókra, manipulatív viselkedésre hajlamosítanak A Merkúr könnyedségét, mozgékonyságát a Szaturnusz visszafogja - a szabályok és korlátozások miatt az ügyek kevésbé haladnak gördülékenyen, ami idegessé, görcsössé és feszültté is tehetnek. A Merkúrhoz kapcsolt ügyeket, elképzeléseket (pl. adminisztrációban, szerződéskötésben, tervezésben, tanulásban, információáramlásban, közlekedésben stb.) akadályoztatás, bürokrácia, nehézkesség, értetlenség vagy kudarc is kísérheti.

A Bak jegyét uraló Szaturnusz mint egy jó highlighter, feltárja a hibákat, amik rendezésre vagy újragondolásra szorulnak. Meglehet, hogy ez ellen tiltakozunk, vagy kevésbé kellemes helyzeteket teremt - de most nem választhatjuk a könnyebb utat. Fontos, hogy ne ragadjunk bele egy problémás helyzetbe sem, hanem akarjuk a továbblépéshez megtalálni a megoldást. A Szaturnusz - Merkúr-Plútó együttesen kiváltó hatásai a figyelmünket oda irányítja, amire valójában oda kell(ene) figyelni, még akkor is, ha mi másra szeretnénk koncentrálni és ez az ellentét belső nyugtalanságot okoz. Érdemes átgondolni, van-e valami, amiről nem akarunk esetleg tudomást venni.

Megfelelően priorizáljunk!

A Szaturnusz preferálja az egyedüllétet, az elszigetelődést is, ezért előfordulhat, hogy nyomasztóbbá válhat az egyedüllét vagy az elmúlás gondolata, illetve a ránk nehezedő terhek, kötelességek és a felelősség is. Segíthet lassítani a túlfeszített tempón és befele figyelni. A sok feladat, munka okozhat több idegességet, szorongást is, levertséget, valamint hosszúra nyúlt "to-do" listákat. Az elszigetelő hatás fizikai megbetegedés formájában is jelentkezhet. Kerüljük a negatív gondolatokat!

Óvatosan bánjunk a szavakkal!

A Merkúr a Plútóval együtt áll (egzakt január 17-18), amely nagy változásokat generálhat. Intenzitást ad a gondolatoknak, a felismeréseknek, a titkok kifürkészésének és felszínre törhetnek régi ki nem mondott érzések. Ugyanakkor vigyázni kell most a szavakkal, mert mérgezőek és ölni lehet velük - a plútói hatás miatt. A közelgő telihold (holdfogyatkozás) január 21-én már napokkal korábban emeli a feszültség szintet, legyünk ennek tudatában.

Használjuk ki ezt az időszakot bölcsen: a Merkúr segíti az átmeneteket, a megértést, így a múlt már nem működő struktúráit fel kell ismerni, pro- és kontra meg kell vizsgálni bizonyos folyamatokat, nyitottá kell válni új megoldásokra. Új tervek, új stratégiák készítésére, vagy nagyobb koncentrációt igénylő feladatok, vagy tudás (elsősorban gyakorlati) megszerzésére, elmélyülésre ez a legkedvezőbb időszak.

Merkúr a Bakban január 5-24.
Merkúr-Szaturnusz együttállás január 12-15.
Merkúr-Plútó együttállás január 16-20.
Merkúr-leszálló együttállás január 21-22.

Akiknek Napjuk, Holdjuk, Merkúrjuk, holdcsomópontjuk, Szaturnuszuk vagy aszcendensük itt található a Bak jegyében, kiemelten érintettek lehetnek illetve az a horoszkóp ház, amely a Bak területére esik.

Könyvajánló: Megjelent a Retrográd bolygók c. könyvem, amelynek részleteiről itt olvashatsz.