Ashvinik és az asztrológia - Sahadeva titka (védikus)

2023.04.19

Sahadeva nagy kedvencem, ikertestvérével együtt az Ashvini újholdnál születtek délben*. Az Ashvini csillagképnek erőteljes kapcsolódása van az okkult tudáshoz, látnoki képességhez, gyógyításhoz (Ájurvéda) és különösen az asztrológiához. Mivel a mai napfogyatkozás (újhold) is itt ebben a csillagképben jön létre, illetve a Jupiter - a bölcsesség és a szent tudás képviselője április 22-én belép az Ashvinibe*, ahol találkozik az intelligens, ambiciózus ám rendkívül mérgező Rahuval. Ezért az asztrológusok számára is igen fontos tesztidőszak jöhet, hogy mindig a helyes utat (dharmájukat) kövessék, ahogyan Sahadeva is tette a Mahabharatában, akitől, mint asztrológustól Duryodhana tanácsot kért a megfelelő időpont kiválasztására (muhurta) a háború megkezdésére, hogy a Kauravák legyenek a győztesek; cserébe felajánlotta, hogy meghagyja ő és testvére életét illetve két királyságot is felkínált. 

Nakula és Sahadeva – a Mahabharatából ismert Pandavák ikertestestvérei, akik az Asvini ikeristenek megidézéséből születettek. Sahadeva a leírások szerint jártas volt a kardvívásban és az asztrológiában. Az egész Mahábháráthát előre látta, még mielőtt az elkezdődött volna, és tudta a háború kimenetelét is, de  Krishna megeskette, hogy ezt senkinek sem árulhatja el. De hogy jutott a tudáshoz Sahadeva? (akinek nevének jelentése "együtt istennel".)

Pandu, a Pandavák apja, amikor készült meghalni, felfedte fiainak a halálát, miszerint több éves önmegtartóztatása és erdei meditációja eredményeként hatalmas tudással lett megáldva, amely a testébe ivódott. Ezért utasította fiait, mondván: "[Ha] meghalok, egyétek meg a húsomat, és minden nagy tudással meg lesztek áldva. Ez lesz az igazi örökségetek." De Pandut elhamvasztották, és a Pandavák nem követték az utasítását. Sahadeva azonban hirtelen meglátta, amint hangyák másznak ki apja testének darabjaival, és azonnal megragadta és lenyelte őket. Ettől kezdve Sahadeva magába szívta a tudást "mindenről a múltról, sőt a jövő eseményeiről". Mohón ment édesanyjához (Kuntihoz) és testvéreihez, hogy átadja az apjától szerzett ismereteit. De találkozott egy idegennel, aki nem más volt, mint Krishna, aki azt tanácsolta neki, hogy ne dicsekedjen a megszerzett tudásával. Sahadeva így "mindent tud, de soha senkinek nem beszél róla." Ezt követően Sahadeva különféle misztikus tudományokról szerzett ismereteket, amelyek segítették a jövőbeli események előrejelzésében. Még ma is "Sahadevának" nevezik azt a titkolózó férfit, aki soha nem árul el semmit annak ellenére, hogy teljes mértékben ismeri a helyzetet. 

Sahadeváról azt mondják, hogy szelíd modorú, szemérmes, türelmes és erényes volt minden szempontból, kivéve, hogy túl büszke volt a bölcsességére és a spirituális tudására. A Jupiter áthaladása az Ashvini nakshatrán*  lehetőséget ad a titkos tudás hozzáféréséhez, ám a leírtak is azt sugallják, hogy ezt jobb titokban tartani, nem kérkedni vele és csak ha kérdeznek, akkor segítsük bölcsességünkkel, előrejelzéseinkkel a hozzánk fordulókat. Ashvini szimbóluma a ló, amely egy rendkívül érzékeny állat, és akiknek van érdekeltsége ebben a nakshatrában, az szintén nagyon érzékeny a rezgésekre.

Amikor a Jupiter és a Rahu is ugyanazt a jegyet foglalja el, akkor azt Guru Chandal yogának nevezik, ami 7-8 évente fordul elő. A Jupiter és a Rahu a Kosban találkoznak, és tulajdonságaik összekeverednek: az isteni Jupiter a démonikussal Rahuval. Azonban egy erős  Jupiter, bölcsességével átlát a megtévesztéseken, és tudja kontrollálni a Rahu energiáit, és rendkívül sikeres lehet. Mindazonáltal ez a kombináció az anyagi világban való erős érvényesülési vágyat szélsőséges méretűre fokozhatja az elkövetkezendő két hónapban, különösen az oktatás és spiritualitás különböző területén. A tudás érték, amit ajándékba kaptunk és gazdaggá tehet. Fontos hangsúlyt kap a morál és az erkölcs szemben a gyors anyagi meggazdagodás vágyával, amely elhatalmasodhat.

Ha valaki szeretne tovább kutakodni a témában, ajánlom Sahadéváról szóló könyvet: Shadeva Undercover

* Forrás: Southern Edition Of Mahabharat Kumbhakonam ,Ch 129 to 133
*Jupiter az Ashviniben: április 22-június 20-ig, és november 27-től 2024.február 2-ig. 

Németvölgyi-Nagy Renáta

Felhasznált forrás: Sahadeva - wikipedia