Ha azt állítjuk, hogy az asztrológia nem determinisztikus, akkor a fontos életeseményeket miért nézzük vissza? 

2024.01.30

Bár sokszor elhangzik, hogy az asztrológia nem determinisztikus, mégis, a fontos életeseményeket utólag visszanézzük. Ha nem hinnénk a determinisztikában, miért tennénk ezt?

Talán azért, mert utólag látni akarjuk a horoszkópból, hogy vajon tényleg nem volt véletlen, ami történt és benne volt-e, meg volt-e írva, vagy alakulthatott-e volna máshogy? Válaszokat keresünk, hogy megbékéljünk. És az esetek többségében a válasz, az, hogy igen, benne van, benne volt. A válasz egyszerű: a megtanult szabályok és elvek működnek.

Aki komolyabban tanult asztrológiát – ami alatt azt értem, hogy éveket töltött el az asztrológia módszertanának tanulmányozásával - az vajon hányszor szaladt bele olyan esetbe, hogy "nem, nem látom, vagy nem volt erre utaló jel? Nem igazán tapasztaltam ezt, legfeljebb azt, hogy még kevés hozzá a tudásom, hogy rálássak a mélyebb összefüggésekre. Minél többet foglalkozom az asztrológiával, annál tisztábban látom, hogy minden benne van és pont úgy, ahogyan azt jelzik.

Elgondolkodtató, hogy akkor miért félünk a determinációtól, miért teszünk olyan kijelentéseket, hogy "az asztrológia nem determinál"? Mi emberek vagyunk azok, akik szeretünk determinálni, holott erre nem vagyunk felhatalmazva. Számomra nem azt jelenti az asztrológia, hogy előre megismerhető a jövő minden részlete, de attól még a főbb keretek adottak, a sorsunk determinált, ezt bizonyítja az asztrológia. 

Miért szeretnénk azt hinni, hogy felülírhatjuk azt, amit még nem is ismerünk? Vagy, hogy elkerülhetünk bizonyos helyzeteket? És itt bejön a szabad akarat kérdése. Terjedni látom azokat a spirituális véleményalkotókat, akik megmondóvá válnak, hogy mit kellett vagy nem kellett volna valakinek tennie, hogy... 

Persze, hogy "van szabad akarat" is, hiszen mindig van választási lehetőségünk. Ha nem vagyunk tudatlanok hogy ezt lássuk, de ha nem látjuk, akkor is adva van legalább két tényező, amiből választhatunk, azaz döntési szabadságunk van. Az élet minden pillanata választási szabadságot ad nekünk: pl. hogy erkölcsös vagy erkölcstelen életet élünk, helyes vagy helytelen döntéseket hozunk stb. Az viszont, hogy milyen élethelyzetekbe kerülünk bele éltünk során igen, ezek mind meg vannak "előre" írva. A Nakshatrákban meg van írva.. elmondják... A lélek ezeken a tapasztalásokon keresztül tud fejlődni.