Kinek higgyek? Ahány asztrológiai irányzat, annyiféle értelmezés?

2019.03.22

Az utóbbi időben sok levelet kapok Tőletek! Ezúton is köszönöm a visszajelzéseteket és a gondolataitokat, hogy megosszátok Velem! Néhány olvasói levelet itt fogok mostantól a blogon megválaszolni, amiket érdekesnek találok és többeket is foglalkoztathat. A válaszaim azt tükrözik, ahogy én látom, ahogy én gondolom. 

"Kedves Renáta !

Kapom a hírlevelet Öntől, kapom Dragan Milunovics-tól és Nagy Melindától is. Engem mindig érdekelt az asztrológia, de csak egy amatőr szintjén. Mostanában (mert bizonyos fordulópontokhoz érkeztem és súlyos döntéseket kell meghoznom) viszont felvetődött bennem, hogy ha szakemberhez fordulnék ki lehetne az? Kinek higgyek? Ahány asztrológiai iskola, irányzat, házrendszer, számítási módszer, annyiféle eredmény és értelmezés. Mindenki a maga által választott irányzatban hisz és csakis amellett fog érvelni. Én viszont teljesen össze vagyok zavarodva. Évekig éltem abban a hitben, hogy egy Rák jegyű egyén vagyok, (Holdam, Vénuszom, Merkúrom is Rákban a 11. házban), Szűz aszcendenssel, de a védikus asztrológia szerint a Napom Ikrek, az aszcendensem Oroszlán, a Holdam, Vénuszom, Merkúrom a Rákban a 12. házban. Ez ugye nem valami vidám dolog.
Álnaiv kérdésem az lenne, hogy hogy a fenébe döntsem el, melyik módszert fogadjam el hitelesnek, és hogy kerüljem el az identitásválságot ?
Köszönöm, ha válaszol!"

Kedves Levélíró!

Természetesen megértem, hogy szeretnél eligazodni a sokféle értelmezésben, ami valljuk be, tényleg nehéz annak, aki éppen nehéz helyzetben van, és kívülről vár segítséget. A blogokon leírt előrejelzések csak általánosságok, tendenciákról írnak, a 12 állatövi jegyre leírtakat pedig nem érdemes túl komolyan venni. Mindemellett jó, ha megjegyezzük, hogy az asztrológia nem egzakt tudomány, analógiás rendszer. Azt, hogy hogyan döntsd el, melyik módszer számodra a hiteles, arra a következő javaslataim vannak. Előre szólok, mindegyik időigényes és munkás lesz.

Az egyik módszer, hogy nekiállsz megtanulni az asztrológiát, elmélyedsz jobban benne. Javaslom, egyszerre egy asztrológiai irányzattal kezd, mondjuk a nyugatival, hogy válaszokat kaphass. Az alapok megtanulásával kiküszöbölhető az egyik leggyakoribb hiba, amikor kiragadunk egy-egy bolygót a horoszkópunkból és értelmezni akarjuk anélkül, hogy tisztában lennénk a horoszkóp egészével, mint rendszerrel. Aztán, ha az alapok mennek, - kb. 1 év alatt elsajátítható -, és ha még mindig szeretnéd tudni, hogy mit csinál az indiai asztrológia voltaképpen, el lehet kezdeni megtanulni azt is... De meg van a veszélye, hogy még jobban össze fog zavarni, mivel teljesen el fog térni a nyugati rendszerétől. Bármelyiket is használod, mindegyik ugyan arra az igazságra vezet rá minket, más technikákkal. De konkrét "receptes könyve" egyiknek sincsen, használni kell az intuíciót is. Ahogy szokták mondani a régiek, nem a képlet a hibás, az úgy ahogy van, tökéletes, hanem a mi tudásunk a kevés.

Kérdéseinkre a válaszokat sajnos kívülről nem fogjuk megkapni, hanem belülről, néha izzadságcseppeken és csalódásokon keresztül. A tapasztalások nem spórolhatók meg, el kell indulni, és ki fog derülni. ki miben tud segíteni. Mindenki másban. Segíteni annak lehet, aki készen áll a változásra. Készen áll szembe nézni saját magával. Erre már kevesebben vannak készen, mert mástól várják a biztos recepteket. Sokan egyből a tutit akarják. A legjobbat, a leghitelesebbet stb. Elárulom, én is ezt akartam sokáig. Aztán a tapasztalatok ráébresztettek arra, hogy mindig oda jutunk, ahhoz a segítőhöz, akire szükségünk van, és akire készen állunk.

Kép - Németvölgyi-Nagy Renáta
Kép - Németvölgyi-Nagy Renáta

A hitelesség témája kényes kérdés. Én azt gondolom, annyira tud hiteles lenni ma egy asztrológus, amennyire ismeri saját magát, és amennyire jóban van saját magával és a sorsával. Minden asztrológus egyedi, mindenkinek megvan a maga látásmódja, technikája, amin keresztül látja a világot és amin keresztül tolmácsolja a gondolatait. Én ennek örülök, mivel azt gondolom, maga az asztrológia egy asztrológusnak az önkifejezési eszköze. Éljen vele!

Saját felelősségünk és képességünk kell legyen, hogy felismerjük, ki az, akihez tudunk kapcsolódni, és ki az, akinél úgy érezzük, hogy ő nem a mi emberünk. Ehhez kell legyen stabil értékrend, hogy tudjam mit keresek, aminek előfeltétele, hogy tudom, ki vagyok. Ennek hiányában elkerülhetetlen a bizonytalanság és a csalódás, amiken keresztül jutva idővel mindez összeáll.

Tanácsadásokkor mindig azt szoktam mondani, hogy figyelj befele, és érezni fogod, hogy amit mondok, az igaz-e. A szívünk, az érzelmeink azonnal reagálnak arra, ami igaz. Nem lehet becsapni.

Az asztrológiai hitvallásomat, gondolkodásomat ehhez hasonló témában is olvashatsz a Retrográd bolygók című könyvemben részletesebben is.

Szeretettel,

Reni