Kollektív gondolkodásmód váltás - napfogyatkozás és retrográd Merkúr a Kosban

2024.04.03

Érezhetően egy kiemelt ám kevésbé kézzelfogható időszakban vagyunk, amely sok embert elbizonytalaníthat a jövővel kapcsolatban, ám a változás szele nemcsak hogy itt van, hanem tol minket előre, vagy inkább sodor. Hogy hova és mibe az persze már más kérdés. Semmiképp sem szabad átengedni magunkat a csüggedésnek, vagy félni a káosztól, ismeretlentől. Az intuíciónk, ha fejlett, segít a haladásban - merthogy haladni valamerre kell. Ellenben az egyhelyben való dagonyázás még senkit sem vitt előbbre, legfeljebb csak mélyebbre.

Az eklipsz szezon kellős közepében vagyunk, túl egy holdfogyatkozáson (március 25.), és napokon belül itt a napfogyatkozás április 8-án. Mexikó, Észak-Amerika, Kanada vonalában lesz látható, de érintettek a Kos országok is, mint például Anglia vagy Németország. A fogyatkozások a legerőteljesebb energetikai fordulópontok, változásokat jeleznek a tudatosságunkban, és gyakran a világi eseményekben is meghatározó erőteljes, sokszor váratlan drámai változások kísérik.

A Merkúr április 1-én volt stacioner, 2-án már retrográd, és 8-tól, a napfogyatkozás napjától kezdődön erős égesben lesz a Nap által, és találkozik a Ráhuval is. Ez nagyon erős hatás, amely utal arra, hogy a lelked egy nagyon erős átalakuláson megy végbe ahogy eggyé válik az aktuális kozmikus rezgéssel. A Mars május 19-én, 20-án ér az eklipsz pontra, amely katalizálhatja az eklipsz energiáit. A Mars harcias, agresszív, tüzes természete miatt ez nem tekinthető kedvező állásnak.

A Merkúr irányváltásai mentálisan jelentenek kihívást, sok zavaró gondolat bukkan elő ilyenkor vagy azt megelőzően. Amikor megáll és irányt vált belső nyugtalanságot szoktam érezni, néha szorongást is sokszor különösebb ok nélkül. Érzékelem, ahogy a gondolataim elkalandoznak és pörögnek egy adott témán, általában negatív dolgokon, és minél inkább szabadulni akarok tőle, annál jobban lehúz.

Éppen ezért ezek azok a napok, amikor javasolják a bölcsek, hogy fontos döntéseket ne hozzunk, hanem várjunk vele néhány napot, amig a zavar és a bizonytalanság elmúlik. Ilyenkor tényleg ajánlott a meditáció vagy mantra. Ezt a tanácsot a napfogyatkozás közelsége miatt szintén érdemes megfogadni és megtoldani még két héttel. Természetesen kétség sem fér ahhoz, hogy a mostani időszak – beleértve a Kos újholdat és a Kos retrográd Merkúr három hetét -, óriási esélyt kínál arra, hogy átalakítsuk elménk negatív tapasztalatait, felszínre engedjük azokat a zavaró dolgokat amelyeket korábban elrejtettünk.

A Merkúr diszpozitora a Mars, amely a napfogyatkozásé is, és a Mars a Halakban jár, együtt áll a Szaturnusszal. Ez az állás egy lezárást, befejezést képvisel. Méghozzá minőségileg egy elég nagy szakaszét, ezért is nagyon fontos a gondolkodásmódunkban váltani ezzel egyidejűleg. A megnövekedett stressz miatt balesetveszélyes időszakban vagynk. Érzelmi szinten a kollektívben jelen levő állapotokat is felerősíti az eklipsz: negativitás, elégedetlenség élethelyzetekkel, betegségek stb. "Unom, hogy magamra vagyok utalva", vagy "egyedül vagyok, nincs kivel megbeszélni a problémákat", vagy "nem igazán élek" stb., szóval ezek mind figyelmeztető jelek az önvizsgálatra, gondolkodásmód váltásra, hogy kilépjünk a "semmi sem jó vagy a már jöhetne valami jó" típusú reménnyel és kiábrándultsággal telítődött kollektív káoszból.

Az április hónap tényleg egy átmenet, amelyhez türelemre van szükség, és a feszült energiák pillanatnyilag a befejezés és egy új kezdet közötti állapotban tartanak minket. Kicsit tovább tart ugyan, mint azt megszoktuk, de cél, hogy az ellazultság állapotát elérjük. Ezután tud kezdődni valami új, ami akár nagyon hirtelen is megtörténhet. A halál és újjászületés közötti időszak a tehetetlenség állapota, amikor egyedül vagyunk, és sokan ezt nehezen élik meg, mert nincs mibe kapaszkodni; a "megváltók", a segítők sem igazán válnak most be. Az előttünk álló újhold és egyben napfogyatkozás az önfegyelemé, a megtisztulásé, és az elme kötöttségéből való felszabadulásáé.

Nem árt emlékezni arra, hogy ami az elménkben most végbemegy, azt tulajdonképpen mind mi teremtettük és raktároztuk el. Szóval nem érdemes másokra vetíteni a frusztrációinkat és hibáztatni embereket, rendszereket stb., Tanácsos ilyenkor a mélyebb önmegfigyelés, hogy ezeket a zavaró gondolatokat elengedjük oly módon, hogy megfigyeljük magunkban, mi zavar, anélkül, hogy azonosulnánk vele, minősítenénk vagy harcolnánk ellenük.

Bár sokan keresik a válaszokat és kíváncsiak a jövőre, a fogyatkozásokat olyan időszakoknak érzékelem, amikor Isten nem engedi meg, még a legszakavatottabbaknak sem, hogy belelássunk tervébe, de valami kiigazításra, elrendezésre kerül saját sorsunk függvényében. Ahogy a Nap korongja elsötétül, ugyanúgy fogadjuk el, hogy az isteni tervbe sem pillanthatunk bele mindig, ám aminek napvilágra kell kerülnie, ami takarásban volt, az most mindenképpen láthatóvá válhat.

Az áprilisi és a május hónap sok ember életében hozhat komoly befejezéseket, elengedéseket, lelki átalakulásokat. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget. És nyilván nem mentesülünk a szokásos retrográd Merkúr féle kommunikációs és utazási egyéb nehézségektől sem, legyünk türelmesek és rugalmasak a változásban.

*Az eklipsz hatásait különösen erősen érezheted, ha ez a horoszkópod kiemelt pontjával esik egybe, pl. aszcendens, holdcsomó, MC, Hold, Nap stb. Kos 15. fok környékén, valamint kisebb mértékben Halak érdekeltség esetén is. Mindez csak általános információ, hatásáról részleteket az egyéni képletből lehet kiolvasni.