Merkúr retrográd a Rákban - az egyoldalúsággal meggyűlhet a bajunk

2020.06.18

Mától irányváltásban a Merkúr, megkezdi három hét retrográd (hátráló) mozgását a Rák jegyében (14.fok) A Merkúr retrográd ideje alatt gyakori a kommunikációs nehézség, ennek oka, hogy az energia beszorul, és jellemzően egy dologra kezdünk fókuszálni, aminek végső eredménye az, hogy a másik oldallal nem kapcsolódunk, háttérbe szorul. A Merkúr fő témája a beszéd. A Rák jegyében az érzelmeink megfogalmazása, kimondása, az őszinteség (önmagunkhoz) válik főszereplővé a családi és a közeli kapcsolatainkban. A retrográd bolygó az energiákat befelé irányítja, a lelkünkkel keresi a kapcsolatot. A figyelmünk áthelyeződik önmagunkra, ami általában azért nehéz, mert sok esetben megannyi külső elvárásnak is meg szeretnénk felelni, ami tovább növelheti a frusztrációt, ha döntési helyzetbe kerülünk.

Ne siettesd az előre haladást!

A Retrográd Merkúr idején jellemzőek lehetnek az elsietett vagy hibás döntések, vagy a nem megfelelő kommunikáció, ezért fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek. Az ilyenkor felmerülő váratlan eseményekre, akadályoztatásra érdemes rugalmasan reagálni. Több lehet a csúszás, a lemondás, az ügyintézési és utazási akadályok, balesetek, sztrájk, internetprobléma, téves utalás, téves üzenet, háztartási - és közlekedési eszköz meghibásodás stb. A figyelmetlenség vagy a kevesebb kommunikáció szintén nagyon gyakori a retrográd időszakban, mert az emberek figyelmét ilyenkor általában egy konkrét probléma jobban leköti vagy nagyon elfoglaltak lesznek. Bármilyen külső akadállyal is kerülsz most szembe, ha mögé nézel az eseményeknek és azok szimbolikus jelentésének, értékes felismerésekhez és megoldásokhoz juttathatnak. Az időszak kedvez a meglévő ügyek, projektek újragondolására, újratervezésének, információ gyűjtésnek. 

Vedd figyelembe a tényeket is!  Egyoldalú helyzetek

A túl sok értelem (Merkúr) kiszoríthatja az érzelmeket, a túl sok érzelem (Rák), figyelmen kívül hagyja a tényeket. A Rák jegyében járó Merkúr hajlamos egyoldalúan, csak érzelmi oldalról szemlélni a dolgokat, és a tényeket figyelmen kívül hagyni. Pl. "Ha szeretsz, így fogadj el!" - ami burkoltan azt jelenti, hogy az legyen, amit én szeretnék. Az egyoldalú helyzetek és egyoldalú kapcsolatok most jobban kiütközhetnek. Annak, hogy miért megyünk bele ilyen helyzetekbe, annak ezeregy oka lehet, de ezeknek a miérteknek a megtalálása már nem az asztrológia feladata, hanem saját önismereti utunk. Amikor ez a Merkúr retrográdba fordul - lehetőséget ad arra, hogy felismerjük, hol ragadtunk bele egy adott érzelmi helyzetbe, a negatív gondolataink hogyan tartanak fogva, amelyek elidegenítenek másoktól vagy mentális stresszt okoznak. Gyakran fel kell dolgozni valamilyen szomorúságot a múltból, amely összefügghet a családdal, az anyával, vagy amit a Merkúr képvisel a horoszkópunkban. Akinek a születési képletében a Merkúr a Rák vagy a Bak jegyében áll, vagy itt állnak főbb bolygók (pl. Nap, Hold, asc, holdcsomó), azok frusztráltabb időszakra számíthatnak. Ahol a Rák jegye található a horoszkópunkban, azon az életterületen keresztül tapasztalhatjuk meg a retrográd Merkúr által felkínált változásokat. (A retrográd hatásról írt könyvemet itt találod meg.)

Hátrálsz vagy konfrontálódsz?

A Rák kihátráló tulajdonsága az, amellyel ösztönösen védi magát a kellemetlen érzelmi szituációktól. A merkúri dolgoktól, mint pl. a hírektől, a közösségi médiától való távolmaradást egyre többen választják az utóbbi hetekben, és hangot is adtak neki, amióta Merkúr belépett a Rák jegyébe (május 29.). Ennek oka lehet a már említett egyoldalúság, ami miatt kommunikációs viharok, viták jöhetnek létre, egymás megnemértése felerősödhet. Legyünk óvatosak, mert ebben az időszakban nagyobb a hajlam az egyoldalú látásmódra! Ha nagyon frusztráltnak érezzük magunkat, érdemes megvizsgálni saját látásmódunk valódi tisztaságát, illetve, hogy mik azok az érzések, amelyekkel nehezen konfrontálódunk, amiktől ösztönösen távol akarjuk esetleg tartani magunkat.

Nagy erejű változások - családi hatások

Óriási energetikai változásban vagyunk, közeledünk a nyári napfordulóhoz, a Rák újholdhoz - amely egyben egy napfogyatkozás is. Erőteljes transzformatív energiák hatása alatt vagyunk. Sorszerű elengedéseket, és a megújulás szükségességét hozzák. 5 bolygó retrográd jelenleg, és egy globális értékrend átalakulásban vagyunk. A személyes életedben a változásnak legjobban az a területed van kitéve, amelyik horoszkóp házad a Rák területére esik. A Rák újholdat egy Bak telihold (fogyatkozás) követi július 5-én, amelyek a hatalmi, gazdasági- és munka folyamatokra lehetnek drasztikus hatással. A június 21-i napfogyatkozásra ható Mars egyre több érzelmi konfliktust hozhat felszínre, amely erőszakos eseményekbe, balesetekbe csaphat át. A Rák jegye a származás, a nemzetség, a faj, a hovatartozásé - nem véletlen, hogy ezek a konfliktusok most felerősödnek. Az eklipszekről egy korábbi a videóban beszélek részletesebben. 

Merkúr retrográd a Rák jegyében: június 18-július 12.