Szaturnusz retrográd a Vízöntőben - felszabadulás az elvárások alól

2020.05.10

A Szaturnusz kezdi meg az idei év retrográd maratonját, közel négy és fél hónapig tartó hátráló mozgásával. Ezzel egyidőben a Vénusz és a Jupiter is már készül az irányváltásra, amely életünk irányváltásait is jelzik. Fordulóponthoz érkeztük, ahogyan a bolygók is, és ilyenkor joggal érezhetjük fáradtnak magunkat, túl vagyunk egy hosszabb etapon. A bolygók látszólagos irányváltásait mindig szimbolikusnak kell tekinteni - mint ahogy az asztrológiában oly sok mindent -, és amikor egy bolygó látszólag ellentétes irányban halad, önmagában feszültséget gerjeszt, hiszen az elvárásainkkal szembe megy. Ki akar visszafelé "haladni"? Egy átmeneti időszakba kerülünk ilyenkor, ahol a bolygó folyamatosan küzd, hogy egy megrekedt helyzetből kiutat találjon. (Akinek van a születési képletében retrográd bolygóállás, annak ismerős lehet ez az érzés. Ne feledjük, a kiút találása során fejlődünk és van esélyünk a haladásra! További érdekességeket a Retrográd bolygók - karma, látszat és valóság c. könyvben olvashatsz.)

Amikor egy bolygó megkezdi a retrográd (hátráló) mozgását, az egy transzformáció kezdetét jelzi. A retrográd Szaturnusz a Vízöntő jegyében viselkedésünk megváltoztatására késztet azokban a helyzetekben, ahol azt érezzük hogy mi teljesítjük mások elvárásait, de a mieink nem teljesülnek. Itt a Szaturnusz sokkal határozottan megy szembe a "nyájjal", arra törekedve, hogy saját életformát és tekintélyt alakítson ki megszabadulva az állandó ellenőrzésektől, vagy ezek kényszerétől - hogy mindenki (magunkat is beleértve) rendesen viselkedik-e, szabályszerűen-e a társadalmi normákhoz illően stb. illetve attól is, hogy mások értünk vállaljanak felelősséget. Az átmeneti időszak legnagyobb kihívása, hogy vajon merünk-e lépéseket tenni a saját szabadságunk felé? Vagy mint a tinik lázadásba kezdünk a merev nézeteinkkel együtt? 

A retrográd időszakokban a bolygók kiáramló kvalitásai lecsökkennek és az önvizsgálat szakaszába kerülünk. Ilyenkor jellemző, hogy ismétlődnek a negatív viselkedési reakciónk, amelyek a hozott mintáinkból táplálkoznak. (Pl. nem vagyok elég fontos.) Az emberek csak csekély százaléka él tudatosan, ezért jellemzően a bolygó negatív aspektusai kerülnek előtérbe, megnőhet azok száma, akik egy csoport vagy egy közösség felett állónak gondolják magukat, vagy nem érzik át a súlyát a ridegségüknek, keménységüknek, embertelenségüknek stb.

A retrográd Szaturnusz időszakában a világi haladás lelassul és általában ellentmondó, szokatlan vagy megjósolhatatlan eseményeket hoz. Ismétlődéseket okoz. Sokszor ilyenkor az idő is csak úgy vánszorog - különösen a Vízöntő és a Bak érdekeltségűeknél. Azoknak, akiknek a Holdjuk felett halad át a retrográd Szaturnusz érzelmileg és egészségileg megterhelő időszak lehet. A figyelem, a fókusz áthelyeződik befelé, más válik fontossá, máshogy látjuk a világot, aminek következménye valamilyen eltávolodás a korábbitól. Más szintre vágyunk lépni - akkor, amikor a bolygó előre indul, tudnak majd az események ténylegesen előre mozdulni. Emlékeztetőül, most egy átmeneti időszakban vagyunk, amiben a régi életünket már nem akarjuk vissza kapni, de az új felé még nem tettük meg a szükséges lépéseket, mert hiányzik a "hogyan". 

A továbblépés nehézsége az ismeretlentől való félelem, és a valósággal és az igazsággal való szembekerülés.

Amint készen leszel rá, a "hogyan" is jönni fog. A Szaturnusz szeptember 30-án indul ismét előre.

A Vízöntő retrográd Szaturnusz időszak alatt (május 11-július 2.) megtanulandó lecke, hogy ne mások elképzelései szerint éljünk, hanem egyedül merjük vállalni a felelősséget a saját életünkért és megmutatni sokszínűségünket. Lázadás helyett önmagunkat kell megtalálni, és felnőni ahhoz, hogy a tudásunkkal másokat is képesek legyünk terelgetni.

A Bakba visszatérő Szaturnusz (július 2-szeptember 30.) a tekintély és a hatalmi problémákra mutat rá, ami alatt a gazdagság, a luxus iránti vágyak hátrébb fognak sorolódni az élelem és az emberi kapcsolatok fontosságával szemben. 

A Vénusz május 13-án, a Jupiter május 14-én kezdi meg irányváltását.


Az egyéni konzultációs lehetőség részleteit ide kattintva érheted el.