Talán véglegesen rájövünk, hogy mire mondjunk igent és mire nemet - Szaturnusz-Plútó előre indult

2020.10.04

Az október a Kos teliholddal kezdődött, amely sokakat kibillenthetett a korábbi egyensúlynak vélt állapotból. Ha korábban nem voltunk elég bátrak ahhoz, hogy önmagunk legyünk, túlságosan azonosultunk más emberek elképzeléseivel, akkor a telihold több konfliktus helyzetet tárt fel - többek között, hogy hogyan merjük nyíltan és őszintén kifejezni magunkat. A Kos teliholdat a retrográd Mars uralja, és a most kiélezett helyzeteknek, vitáknak kiváltó okai éppen azok, amiket későn - vagy egyáltalán nem tettünk meg, halogattunk, és most egyértelmű válaszút elé kerültünk: "Én vagy a másik". A telihold az elengedéseket is segíti.

Valóban jó volt ez így neked? - Szaturnusz és a Plútó előre indulása

Mindkét bolygó, a Szaturnusz és a Plútó is a lezárást szimbolizálják, és bizonyos folyamatoknak véget vetnek - az év elején ez a folyamat egyértelművé vált. Életünk megszokott struktúrájának szétesését, "halálát" és átalakítását hozzák. Ez kiválthat először félelmet, bizonytalanságot, majd ez átalakulhat belső erővé, ahogy sikerül a régi beidegződésektől megszabadulni. Mérhetetlen őszinteséget követel meg ez a folyamat, könyörtelenül fel kell tenni a kérdést, hogy amihez ragaszkodom, amit fenn próbálok tartani, az "valóban jó volt-e így nekem? A retrográd Mars is önmagunkra helyezve a fókuszt arra tanít október-november hónapban (is), hogy a valósággal összhangban cselekedjünk, és ne ellene. 

Csak panaszkodni a megoldás keresése nélkül nem más, mint a felelősség vállalás teljes hiánya.   

Swami Jyothirmayah indiai spirituális tanító (The Art of Living) fenti idézete pont akkor jött szembe velem, amikor leültem megírni ezt a cikket a Szaturnusz és a Plútó előre indulásáról. Minden benne van.

A felelősségünk nemcsak abban rejlik, hogy segítünk másoknak, hanem abban is, hogy határokat állítunk. Az elmúlt közel négy és fél hónapban, amíg a Szaturnusz hátráló (retrográd) mozgásban haladt, szembesülhettünk a kontrol-, a felelősség- és határproblémákkal. Sokan ilyenkor folytatták a régi beidegződéseiket, pl. másokat próbáltak meg irányítani, tagadnak erősen valamit, hogy nincs, amire sok energiájuk elmegy vagy passzívan visszavonulnak, ahelyett hogy őszintén nemet mondanának stb. Egyszóval - védekezés, ami a belső bizonytalanság hozadéka, és hogy ne kelljen a kemény igazsággal szembenézni. Tulajdonképpen a védekezés átalakulásával jön létre a valódi belső szilárd stabilitás - amelynek legfőbb célja ez az intenzív időszak, amiben vagyunk év végéig. A Szaturnusz véghajrája és üzenetének megértése ezért is kiemelten fontos.

A felelősség mindig a miénk, hogy mit engedünk és mit nem, így azt gondolom, hogy mind a Szaturnusz, mind a Plútó retrográd ideje alatt rájöhettünk, hogy mire mondjunk igent és mire nemet. Ha belül mindezt már tudjuk, és megszületett a belső erő is hozzá (Plútó) jöhet a külső világ, ahol próbára tehetjük, felvállalhatjuk, megerősíthetjük új -még törékeny határainkat, új szilárd alapokat teremtve a jövőre.

Plútó előre indulása - értéket, biztonságot találni ebben az elszigetelődésben

A retrográd Plútó időszaka a belső erőforrásaink újbóli felfedezéséről, a lelki függőségeinkről, negativitásunk felismeréséről szólt. Hogy ki hogyan folytatja tovább, ez rajta és az illúzióin múlik. A Plútó előre indulásával önmagunk és a megrekedt érzéseink átalakításával, saját új értékekeink magunkévá tételével megerősödhetünk  lelkileg. Jobban figyeljünk az ösztönös belső hangunkra - mint az új lelki vezérfonalunkra.

A Merkúr a Skorpióban retrográd - lehetetlen nem őszintének lenni

A Merkúr a Skorpióban október 13-tól retrográd mozgásra vált három hétig (november 3-ig), miközben szemben az Uránusz hat rá. Erőteljes változásokat jelez, meglepetéseket, drasztikus fordulatokat, és e mellett az igazság időszakát hozza el, mert lehetetlen nem őszintének lenni a Skorpió jegyében. A Skorpió központi témája a hatalom, a halál, az elengedés és az átalakulás, amely gondolkodásunkra, a hírekre és a kapcsolatainkra is intenzíven kihat. A Merkúr a Mérleg jegyébe is visszalép október 28-án.

A bolygók jegy - és irányváltásai körüli napokban sok a bizonytalanság, a váratlan fordulat. A Szaturnusz előre indulása - szeptember 30. Bak 25. fok A Plútó előre indulása  Bak 22. fok - október 4.