Belső harc a negatív erők felett (védikus)

2020.03.01

Az elmúlt időszakban minden figyelmem az indiai asztrológiára irányult, aminek a szimbólumrendszere annyira magával ragadt, hogy azon kaptam magam, egyre inkább szakadok el a nyugati asztrológiától. Az indiai asztrológiai rendszer összetettsége és ismeretlensége miatt csak egy-egy aktuális érdekességet emelek ki, amit igyekszem közérthetően átadni. Az itt leírtak soha sem helyettesíthetik az egyéni horoszkóp elemzéseket. Ne feledd, hogy az indiai rendszerben a csillagjegyek majdnem egy jeggyel (kb. 24 fokkal) visszább vannak, mint a nyugatiban, ezért fogsz olyat olvasni itt, hogy pl. a Merkúr vagy a Nap a Vízöntőben van, és nem a Halakban - ahol a nyugati tropikus állatövben pillanatnyilag jár.

Rövid bevezető az indiai asztrológiához

Az indiai asztrológia (védikus) rendszerében is megtalálható a 12 csillagjegy, de ezeket további területekre osztották fel, így a kör nem csak 12 csillagjegyre (napjegyre) osztható, hanem 27 "csillagjegyre" is, pontos szanszkrit elnevezéssel nakshatrára, azaz holdházakra is. Az ismert 12 állatövi jegy általában a külső körülményekre utal, amíg a 27 nakshatra a belső folyamatokat írja le. Én ezekbe szerettem bele. Például, ha megnézzük hol jár már egy ideje a Merkúr és a Nap, egy olyan nakshatrában találjuk, amelyben, ha felüti a fejét egy betegség, azt nagyon nehéz meggyógyítani és lehet, hogy száz orvos kell hozzá. Minden nakshatrának megvan a maga jelentése, és amiben éppen jár (Shatabisha) azt jelenti: száz orvos. Ugye milyen érdekes? De ne siessünk ennyire előre!

A Vízöntő jegy a gondolkodásról szól 

A Nap és a Merkúr is már egy ideje a Vízöntő jegyében jár, amit a Szaturnusz és a Ráhu ural. A Szaturnusz nehézségei mindig abba az irányba tolnak minket, hogy lássuk meg a végső célokat. A Vízöntő jegye a gondolkodásról szól. Az itt álló bolygók hajlamosítanak negatívan láttatni a dolgokat. Magasabb szinten viszont több hittel rendelkeznek és képesek az egót átadni az isteni irányításnak, áldozatkészek és erősen humanitáriusak.

Száz démon - belső harc a negatív erők felett 

A Nap és a Merkúr is a Vízöntő jegyén belül a Shatabishak nevű naksatrában járnak. Ennek a nakshatrának számos jelentése van: száz gyógyító, száz démon, száz csillag. A lényeg, hogy ez a jegy az emberi oldal mindkét oldalát, a démonit és az istenit képviseli. A Shatabishában állandó harc folyik a belső negatív, sötét erők és gyengeségek ellenőrzése felett, azért hogy az isteni felé törekedhessen.

A Shatabishában áthaladó Nap és Merkúr felébresztik a saját démonjainkat (félelmeinket), amelyek folyamatosan fel akarnak törni, azért hogy foglalkozzunk velük. Kezdetben ez a folyamat önpusztító lehet. Csak akkor, amikor a gyengeségeinket legyőzzük, és mi ellenőrizzük a negatív erőket, válhatunk valóban istenivé. Amint kidolgozzuk magunkból a negatív energiákat, azok pozitív erővé válnak, és az elme felébred egy új ragyogó világba, ahol képes hatalmas változásokat végrehajtani a gondolkodásában.

Az elkülönülés üres köre

A Shatabisha szimboluma egy üres kör, amely szimbolikusan ketté osztja a teret, külsőre és belsőre. A karanténra azonnal lehet itt most asszociálni, amelynek funkciója a védelem. Az elkülönülés átvitt értelemben szintén védelmet nyújthat a sok negatív külső erővel szemben - amely kollektíve jelen van. Ugyanakkor mindazt jelképezheti, ami nehezen feltárható, ami el van rejtve, el van takarva, ami titkos, vagy azokat, amiktől elzárjuk magunkat és így nem tudunk eggyé válni a nagyobb egésszel. A kör behatároltságot is jelenthet pl. a gondolkodásban, és még számos érdekes jelentéssel bír ez a szimbólum.

Száz orvos kell

A Shatabisha naksatra egyik jelentése a száz orvos kell. A gyógyítás ereje rejlik ebben a nakshatrában, és nem a hagyományos orvoslásra kell itt elsősorban gondolni, hanem az öngyógyító képességre és az alternatív gyógymódok kipróbálására. A száz orvos jelentése ennek a nakshatrának arra utal, hogy az itt kialakuló betegségeket nehéz diagnosztizálni vagy meggyógyítani és száz orvos kell hozzá, vagy a súlyosabb eseteket csak az Ashvini Kumarák (Kos), az istenek gyógyítói tudják meggyógyítani. Az orvoslással és a gyógyítással kapcsolatos gondolkodásmód változását és tudatosabb hozzáállását is hozhatja a Merkúr áthaladása - amely retrográd még - ebben a nakshatrában. Számos gyógyító folyamat mehet végbe mentális szinten. 

Merkúr retrográd  - február 17-től március 10-ig. Merkúr a Vízöntőben: február 1-től április 8-ig.