Az októberi fogyatkozások sok mindent felszínre hoznak

2023.10.02

Október sok változást tartogat, az év legkiemeltebb eseményei jönnek, az eklipszek – nap és holdfogyatkozások, amelyekre október 14-én és 28-án kerül sor*. Ezekre általában úgy tekintünk, mint nagy erejű elrendeltetett változásokra, vagyis aminek mennie kell megy, aminek jönnie kell az jön az életünkbe, nincs igazán ráhatásunk. Mindez a Mérleg (21°) jegyében lesz hangsúlyos napfogyatkozáskor és a Bikában (5°) holdfogyatkozáskor. Minden attól függ, hogy hova esik a születési képletünkbe, mivel gyakran jelentős változást hoz az élet egy adott területén és világi értelemben is hatásuk hosszú távú. Ezt megelőzően októberben a Merkúr és a Vénusz is kilép árnyékzónájából. 

Az eklipszeket megelőzően vagy ezzel párhuzamosan zárul le a nyár legmélyebb átalakulásokat hozó vénuszi időszaka, amely sok külső folyamatot ugyan lelassított, ám még több belső folyamatot felgyorsított. Nem szenvedtünk hiányt a kapcsolati átrendeződésekben, elválásokban, hirtelen meglepetésekben sem, miközben észrevehetően beleléptünk egy lassan elhúzódó recesszióba. A gazdasági válság mélypontját továbbra is 2024-25-re prognosztizálom. Bízom bennne, hogy sok ember életében hozott gyógyulást és megerősödést az elmúlt közel 5 hónap, mialatt a Vénusz az Oroszlánban járt. Azok a régi sebek szakadtak fel és gyógyulhattak be, melyek főként az (ön)szeretet hiányából gyökereztek. Kétségtelenül több önállóságra és kevesebb külső kapaszkodásra, és magára az életre tanított meg ez az időszak. Most ezt a szakaszt zárja le hamarosan a Vénusz azzal, hogy kilép árnyékzónájából, ami június közepén indult és fejeződik be október 8-9-10. körül a Szaturnusz oppozíciójában.

Ahogyan a Vénusz is tesz egy nagy lépést az Oroszlánból a Szűzbe október 8-án, úgy mi is magunk mögött hagyhatunk egy időszakot és átléphetünk egy újba. A Vénusz a Szűzben még ugyan gyenge, de előre haladva mindazokkal a lassú mozgású bolygókkal újra találkozni fog, amelyekkel a nyáron feszült aspektusba került kibuktatva a mélyben rejlő összeférhetetlenségeket. A Szűzben haladó Vénusz ezúttal harmonikus aspektust hoz velük létre. Ez számomra azt üzeni, hogy önmagunk korábban ellentmondásosan működő részeivel megismerkedve valamilyen külső esemény révén újra találkozni fogunk, de ezúttal már harmonikusabb módon fejezhetjük ki. Mindez mint mindig, egyén függő, hogy vajon mennyire sikerült kilépni a múlt traumatikus mintáiból és hogy mennyire sikerült elmozdulni az önazonosság felé a kapott vénuszi leckéknek hála. A Vénusz így tehát a Jupiterrel is és az Uránusszal is nagyon kedvező fényszögkapcsolatba kerül október hónapban, amely új szintre emelheti elégedettség érzetünket.

A Merkúr lép ki elsőként a retrográd mozgást követő árnyékzónából október 2-án, majd a Vénusz a Szűzbe lépésével október 8-án követi. A mai nap folyamán a Merkúr pontosan szemben áll a Neptunusszal, amely varázslatos energiákat hoz be, de hozhat kaotikusságot, félreértéseket, bizonytalanságot az ügyintézésekben, kommunikációban, adminisztrációban. Ha a két fél érdeke alapvetően kölcsönös, tiszta szándékú és egy konkrét pozitív cél megvalósítására irányul akkor a határok eltűnnek, minden korábbi mulasztás, hiba azonnal javítható, orvosolható, mivel a segítő, jó szándék mindkét bolygó részéről áramlik, mindkét bolygó uralmi pozícióban van: a Merkúr a Szűzben, a Neptunusz a Halakban. Ellenkező esetben fennáll a megtévesztés lehetősége, aminek ne essünk áldozatául, kérdezzünk, tájékozódjunk, és a tényekre összpontosítva az intuíciónkra támaszkodva tisztábban láthatunk.

Németvölgyi-Nagy Renáta

*A 2023. október 14-i gyűrűs napfogyatkozás Észak-, Közép- és Dél-Amerikán halad át. Látható lesz az Egyesült Államok egyes részein, Mexikóban, valamint Dél- és Közép-Amerika számos országában.

Röviden most ennyi fért bele az októberről, amely korántsem teljes. Bármely felmerülő kérdés esetén egyéni konzultációra van lehetőség, melynek részletei tanácsadás alatt megtalálhatóak.

ÚJ KEZDŐ VÉIKUS TANFOLYAM (MIN 2 ÉVES) INDUL OKTÓBER 3-án. Október végéig még be lehet csatlakozni. Részletek itt.