Szaturnusz retrográd a Bakban - egy megoldásra váró helyzet 

2019.04.29

A Szaturnusz már annyira lelassult, hogy 2019. április 30-tól megkezdi retrográd (hátráló) mozgását. A Bak jegybéli tartózkodása során már volt egyszer retrográd időszaka (2018. április 18-szeptember 6.), nem ez lesz tehát az első. Ott már kaphattunk leckéket arról, hogy amit nem élünk meg az nem hagy élni, vagyis vannak helyzetek, amik még ha nem is tűnnek ideálisnak, mégsem megúszhatóak a fejlődésünk szempontjából. A Bak föld jegy, és a Szaturnusz az "itt és mostban" akar minket tartani - vagyis bele kell állni a kellemetlen helyzetekbe is. 

Másrészről a retrográd Szaturnusz ideje a belső identitásunk megerősítéséről, megszilárdításáról szól, amihez gyakran meg kell oldani egy olyan nehéz helyeztet, amire korábban esetleg alkalmatlannak éreztük magunkat. A szintlépéshez (mert ez a Szaturnusz célja)  szükség van a "feladat" teljesítéséhez.  

Imidzsépítés

Szaturnusz a Bakban az imidzsünk építését segíti. Az elkövetkezendő hónapokban érdemes újragondolni a célokat, honnan-hova akarunk eljutni. Az időszak megköveteli, hogy saját korlátainkkal szembenézzünk, és bizonyos viselkedési mintáinkat (pl. hatalmaskodás, merevség, keménység) feltérképezzük, és a mögötte lévő okokat feltárjuk. Fontos, a saját felelősségünk megértése a saját korábbi viselkedésünkkel szemben. Még akkor is, ha úgy érezzük, hogy mi tökéletesek vagyunk. 

Szembe kell nézni a korábbi hibákkal

A Szaturnusz előre haladása során a figyelmünket fokozatosan egy adott dologra, egy feladatra irányította - és beszűkíthette egy bizonyos életterületünket az elmúlt hónapokban. Mindez egyfajta kettősség érzést hozhat - amely a tudatváltás tipikus velejárója -, és mert mintha két világ között rekedtünk volna, a vágyott és a valós helyzet között kiegyenlítetlenség van. A frusztráció mögött, vagy bármilyen félelem, görcs ami jelentkezik ilyenkor érzés, arra utalhat a Szaturnusz esetén, hogy a belső - és a külső világunk, elvárásaink között kisebb-nagyobb, de inkább nagyobb szakadék van. Elérkeztünk időben egy fordulóponthoz, ami azt is jelenti, hogy ugyanazzal a hozzáállással nem tudunk tovább előre haladni, mert egyre több lesz az akadály, vagy a visszautasítás. Ugye senki se szeretné a szakadékot választani? Érdemes ilyenkor nem tovább feszíteni azt ami nem megy, hanem visszalépni egyet hátra, vagyis hátra arc, mégpedig önmagunk és a belső világunk valósága felé. 

Nincs látható haladás - minőségi viszont igen

A retrográd időszakban több kellemetlenséggel, kínos helyzettel találkozhatunk, amely a múltbeli tetteink hozadéka lehet. A retrográd időszakok általában frusztráltabbak, mivel kevésbé tudunk láthatóan előre haladni, ami ingataggá teszi a biztonságérzetünket. A hangsúly ilyenkor eltolódik az anyagi értékekről a lelki értékekre. 

Szaturnusz az idő ura
Szaturnusz az idő ura

Jelenleg mindkét sorsbolygó (Jupiter, Szaturnusz) retrográd. Április 24-én a Plútó is csatlakozott a retrográd mozgású bolygókhoz.A Szaturnusz szeptember 19-én vált majd ismét direkt irányba a Bak 13.fok 54 ívpercéről. A horoszkópunkban az a ház (életterület), amely a Bak jegyében kezdődik, illetve amely ház felett a Szaturnusz tartózkodik kapja a legnagyobb figyelmet és a szükségszerű kihívásokat, a realitásokkal való szembenézést. A Bak és Vízöntő Nap és aszcendensek érezhetik a legerősebben a lassulást az elkövetkező 4 és fél hónapban

A retrográd bolygók című könyvemben többet is olvashatsz a témáról. A könyvet mindenkinek ajánlom, aki önmagát - és a hozott (karmikus) elakadásit szeretné mélyebb szinten megérteni. A könyvet megrendelni a KÖNYV menüpont alatt lehet. Tartalomjegyzék is található a könyvről. Személyes konzultáció részleteiről pedig a Tanácsadás menü alatt lehet tájékozódni.